Hoe manage je deze 12 types van software developers?

Eind mei sprak Heather Downing op Techorama 2019 over de verschillende types van software developers en hoe je hen het best managet. Daar gaan wij graag even dieper op in.

Want wat maakt een goede manager van een softwareontwikkelaarsteam? Elke leider moet voornamelijk kunnen luisteren, respect tonen en het team aanmoedigen, zo ook in de IT-sector. Erkenning geven is ook zeer belangrijk. Dit wil zeggen dat je hen moet laten weten dat ze hun job goed gedaan hebben. Geef dus af en toe een oprecht schouderklopje en goed onderbouwd compliment. Verder is voor een manager de kracht van delegeren niet alleen handig, maar zelfs een noodzaak. Zo toon je vertrouwen in je mensen en heb je zelf meer tijd om aandacht te besteden aan de managementaspecten van je job.

Ervaring

Maar een team bestaat natuurlijk uit verschillende soorten werknemers en dat is bij software developers niet anders. We onderscheiden drie hoofdcategorieën van developers op basis van hun ervaring, waarvoor telkens bepaalde regels van toepassing zijn:

1.   Junior developers

Deze groep is het minst ervaren en heeft extra begeleiding nodig, zodat ze zich comfortabel voelen en zich gemakkelijk kunnen inwerken. Ze hebben een omgeving nodig waarin ze snel kunnen groeien.

2.   Medior developers

Voor mediors is het belangrijk dat ze een goede wisselwerking krijgen met hun collega’s, door bijvoorbeeld aan pair-programming te doen of via uitgebreide codereviews.

3.   Senior developers

Seniors hebben tijd nodig om te kunnen experimenteren. Het is belangrijk dat ze autonome taken krijgen. Laat hen creatief zijn en zelf met ideeën afkomen. Geef hen ook de kans om concepten uit te leggen aan collega’s.

Karakters

Buiten deze algemene classificaties, zijn er uiteraard ook veel verschillen in karakters tussen mensen. Deze spelen een nog grotere rol. Hieronder volgt een overzicht van veelvoorkomende types van karakters met telkens specifieke aandachtspunten, waar je als manager rekening mee moet houden.

1.   Introverte developers

Met hen overleg je best even apart. Ze hebben ook meer tijd nodig om zich te oriënteren in een nieuw team en project. Geef hen die tijd, want dan worden ze een ware aanwinst voor de onderneming.

2.   Extraverte developers

De extraverte teamleden hebben nood aan sociale interacties. Daarom organiseer je voor hen beter vaak meetings over een project en voor zij die niet op kantoor werken, zijn vergaderingen via videochat de beste optie.

3.   Optimistische developers

De optimisten zorgen voor veel energie en een positieve sfeer in de groep, maar dit werkt alleen als ze een beetje optimisme terugkrijgen.

4.   Pessimistische developers

Dit zijn de betweters, maar ze zijn dikwijls ook echt heel bekwaam. Je kan best op voorhand naar hen luisteren, vóór de meetings met de rest van het team. Hierdoor hebben ze het gevoel dat hun kennis en inzichten in rekening worden gebracht en werken ze beter mee.

5.   Het gevoelige type

Bij deze werknemers moet je vooral opletten wat je zegt en hoe je bepaalde opmerkingen verwoordt. Geef hen ook de tijd die ze nodig hebben voor hun werk en voor hun zelfontplooiing.

6.   De durvers

Zij weten waar ze naartoe willen in het leven en gaan recht op hun doel af. Om hen tevreden te stellen kan je ze best erkenning, positieve feedback en ruimte voor eigen initiatief geven. Laat ze eens een presentatie geven, daar voelen ze zich meestal goed bij.

7.   De intelligente developers

Zij zijn van nature nieuwsgierig. Daarom is het aangewezen om die nieuwsgierigheid en hun talent te voeden. Vraag hen waarom ze geïnteresseerd zijn in bepaalde zaken en bekijk samen hoe dat kan helpen binnen de visie van het bedrijf.

8.   De teneergeslagen developers

Deze personen komen eerder chronisch depressief over, omdat ze bijna nooit lachen. Dit type komt helaas bij veel developers voor. Toch kunnen ze erg waardevol zijn voor het bedrijf. Het is belangrijk dat je hun 1-op-1 gesprekken nooit overslaat, anders voelen ze zich onzichtbaar. Toon veel geduld en maak hen duidelijk dat je hen ondersteunt.

9.   De losgekoppelde developers

Veel zelfstandige consultants vallen onder deze noemer, omdat dit karakter onafhankelijkheid nodig heeft. Ze werken het beste alleen en zijn goed in projecten zelfstandig te ontwikkelen. Vraag hen om advies: waar zouden we volgens hen met een project naartoe moeten evolueren en wat zou de volgende stap moeten zijn?  Deze developers geven graag hun mening. Maar let op: doordat ze geen vaste werknemer zijn, voelen ze zich vaak minder deel van het team. Dat kan (soms onbewust) hun motivatie beïnvloeden. Zorg er dus voor dat ook zij zich goed voelen in de organisatie.

Natuurlijk zijn er heel wat developers die onder meerdere types kunnen gecategoriseerd worden, maar dit overzicht schetst een handig algemeen overzicht dat je kan helpen om, als IT-manager, een beter inzicht te krijgen in je team.

Ten slotte kunnen we ook nog een softwareteam in zijn geheel beschouwen. Voor het aansturen van het hele team kunnen de volgende vijf gouden regels een goede leidraad vormen:

  1. Laat je team programmeren en zorg zelf voor de andere aspecten van hun job die weinig of niets met softwareontwikkeling te maken hebben;
  2. Wees ontvankelijk en bereikbaar voor vragen en opmerkingen;
  3. Plan regelmatig 1-op-1 gesprekken in;
  4. Geef de voorkeur aan kwaliteit van de code en niet aan de kwantiteit of snelheid van het codeerproces;
  5. Laat je teamleden zo weinig mogelijk switchen tussen taken (meerdere projecten, meetings, enz.).

Als je probeert om zo veel mogelijk rekening te houden met deze types, tips en regels, zal je het beste halen uit elke developer én transformeer je je softwareteam in een hechte groep, boordevol motivatie om samen mooie resultaten te behalen. Succes!

Dit artikel werd geschreven door Andy Nagels