De slechte redenen

De jaarwisseling blijkt een dermate interessant moment voor menig bedrijf om publiekelijk en luidkeels te scanderen hoe goed zij het wel gedaan heeft het voorbije jaar. De uitmuntende prestaties worden gepubliceerd onder de vorm van haast tot de verbeelding sprekende double digit groeicijfers, en winstpercentages waarvan de aandeelhouders spontaan een ongecontroleerde glimlach op hun gezicht krijgen. 

Bij zulke waanzinnig goede economische prestaties blijft natuurlijk niemand onbewogen. Er zijn evenveel blikken van bewondering als blikken van jaloezie. Ik heb een opperste bewondering voor ondernemers die succesvol zijn. Maar enige nuance is toch op zijn plaats. Wanneer groei en winst de enige criteria zijn die als maatstaf worden gehanteerd, dan getuigt dit van een bijzonder enge visie. 

De goede redenen

Bij PeopleWare kijken we niet louter naar het financiële aspect. Naast groei en winst zijn mensgericht en maatschappelijk verantwoord ondernemen minsten even belangrijke criteria binnen ons bedrijf. De verschillende aspecten zijn onlosmakelijk met elkaar verweven. Een gezonde financiële marge zorgt voor ademruimte voor het cultiveren van een mensgerichte bedrijfscultuur. 

Duurzaam ondernemen is een continu proces waarbij de eindbestemming steeds verder verschuift. Elk jaar komen we dichterbij, maar tegelijkertijd leggen we de lat ook weer wat hoger voor onszelf. We groeien als onderneming en we groeien als mensen. Dat is een fijn gevoel. 

Duurzaam ondernemen begint met een uitgebalanceerd beleid, door waarde te creëren: bij onze medewerkers, voor onze klanten, voor de maatschappij en natuurlijk ook bedrijfseconomisch. Waarde moet echter niet altijd in cijfers uitgedrukt worden. Gelukkige medewerkers en tevreden klanten. Daar word ik als ondernemer pas blij van. Dat is dé intrinsieke beloning die in geen geld uit te drukken is. Een bedankje van je medewerkers, een teken van appreciatie van een klant, daar kan ik mega veel energie uit puren. En in dat opzicht was 2019 een TOPjaar. 

Dit artikel werd geschreven door Marc Schijvaerts