Van software zonder toekomst naar de duurzame motor van Ecachim

PeopleWare’s betrouwbare cloudapplicatie genereert volautomatisch veiligheidsdocumenten voor de chemische sector

Onderzoekslabo Ecachim werkt voor een cruciaal onderdeel van hun business met een softwareplatform voor de chemische recepturen van hun klanten. In 2013 werd het familiebedrijf geconfronteerd met de limieten van hun applicatie en had het dringend een andere betrouwbare software-oplossing nodig. Ze legden hun vertrouwen in de innovatieve visie van PeopleWare en zes jaar later werpt deze samenwerking nog steeds haar vruchten af, zowel voor Ecachim zelf als voor al haar klanten.

Een familiebedrijf op zoek naar kwaliteit en continuïteit

Ecachim is een chemisch laboratorium in Schoten, gespecialiseerd in de ontwikkeling en verbetering van chemische recepten voor uiteenlopende producenten van diverse chemische stoffen. Naast productontwikkeling, begeleidt het bedrijf hun klanten ook bij de noodzakelijke wettelijke documentatie. Anders gezegd, Ecachim beheert voor hun klanten de veiligheidsdocumenten van de stoffen die ze verhandelen, transporteren of gebruiken.

Die veiligheidsdossiers bevatten namelijk veel officiële documenten opgesteld volgens erg strikte Europese richtlijnen. Er zijn regelmatig controles en de standaarden evolueren continu. Daardoor is het voor veel bedrijven een hele uitdaging en investering om de dossiers voortdurend up-to-date te houden. Om deze administratieve last bij hun klanten te verlichten had Ecachim een verouderde toepassing tot haar beschikking. Het was een kwestie van tijd vooraleer deze onbruikbaar zou zijn.

Ecachim had snel een oplossing nodig en niet zomaar één, maar een kwalitatieve, duurzame applicatie die continu evolueert en waar een team van topdevelopers de nodige continuïteit kunnen garanderen.

PictoPerfect: ‘perfect’ zit in meer dan alleen de naam

Ecachim klopt aan bij PeopleWare. Ze zochten zeldzame experten in de software-ontwikkelomgeving Delphi die de oude software zouden kunnen overnemen, maar waren uiteindelijk verkocht door de innovatieve oplossing die al hun verwachtingen overtrof, het grote team dat hun software zou kunnen blijven ondersteunen, maar vooral door de klik met zaakvoerder Marc Schijvaerts. Frank vertelt: “Marc begreep meteen de problematiek waarmee wij worstelden en kon zich helemaal inleven in onze situatie en onze noden. Op zo’n man en bedrijf kunnen we bouwen en die zekerheid was nét waar we op zoek naar waren.”

Factsheet PictoPerfect

Technologie:
MS SQL Server, .NET back-end met HTML5/AngularJS front-end

Hardware:
Amazon AWS Servers

Gebruikers:
Intern 3, extern 300

PeopleWare ging meteen aan de slag en bouwde voor Ecachim een state-of-the-art back- en front-office cloudtoepassing geschikt voor desktop- en mobiele gebruikers en gehost bij Amazon. In 2013 was ‘PictoPerfect’ geboren. Dankzij deze toepassing krijgen de Ecachim-klanten toegang tot hun eigen recepturen én kunnen ze rekenen op volautomatisch gegenereerde veiligheidsdocumenten en etiketten, in lijn met de wetgeving. Op het klantenportaal kunnen hun klanten en de klanten van die klanten dossiers eenvoudig opstellen, beheren, verspreiden en raadplegen in meer dan tien talen. Of zoals Frank het verwoordt: “De perfecte oplossing voor ons én voor onze klanten.”

Maatwerk versus standaardoplossing

Hoewel er Amerikaanse standaardoplossingen op de markt waren, investeerde Ecachim toch in PeopleWare’s software op maat. Waarom? Enerzijds omdat die niet aangepast was aan de Europese richtlijnen, maar anderzijds speelde er nog een andere reden. De bestaande softwarepakketten hadden namelijk “geen ballen aan hun digitale lijf”: die software was niet proactief genoeg bij het genereren van de veiligheidsdocumenten. Ecachim wilde het leven van hun eindklanten écht makkelijker maken, in plaats van een gedeeltelijke oplossing aan te bieden.

Up next: een nieuw modern jasje

Een straffe innovatieve applicatie verdient er ook zo uit te zien. Daarom is PeopleWare op dit moment aan het werken aan een volledige hernieuwing van het user interface design. Die is namelijk onderhevig aan mode en wordt helemaal opgefrist voor een nog aangenamere user experience.

De 3 pro’s van PeopleWare volgens Ecachim

Wat onderscheidt PeopleWare van andere software-op-maatontwikkelaars? Ecachim zet de drie grote voordelen van deze samenwerking graag op een rijtje.

1. Cruciale duurzaamheid en continuïteit gegarandeerd
PictoPerfect is levensbelangrijk voor het reilen en zeilen van Ecachim: deze software ondersteunt het hele bedrijf en is het kloppend hart van de onderneming. Anders gezegd, de applicatie is pure enterprise software. Als die zou stilvallen, kunnen ze geen weken verder. Continuïteit is dus van uiterst belang. Om die te garanderen moet de software op en top onderhouden worden. En over de nazorg die PeopleWare biedt, is Frank erg blij: “De applicatie is bijzonder goed te onderhouden, want zelfs wanneer nieuwe browsers bugs veroorzaken, lost het team van PeopleWare die issues snel op.”

2. Zorgeloos zaken doen
Van de vlekkeloze uitrol naar hun eindklanten tot de flexibele beschikbaarheid op mobiel en web (overal): Ecachim moet zich op geen enkel vlak zorgen maken over de software. Die staat er. Of in de woorden van projectleider Jan Dockx: “We’ve got them covered.” En niet alleen Ecachim kan op met een gerust hart zaken doen, ook hun 300 klanten kunnen rekenen op de applicatie. Meer nog: PictoPerfect bespaart hen een hele hoop tijd en middelen die zouden sluipen in het continue monitoren van veranderingen in de Europese richtlijnen en het aanpassen van bergen papierwerk.

3. De people in PeopleWare: toegankelijkheid & vertrouwen door expertise en transparantie
Frank benadrukt dat hij erg tevreden is over het hele PeopleWare-team: niet alleen van de bedrijfsleiding vertegenwoordigd door Marc, maar ook op het operationele team kan hij altijd rekenen. Projectleider Jan Dockx en zijn team staan voor Ecachim klaar in het geval van vragen, eerlijk advies en het support.

Dit toegankelijke, menselijke karakter en de enorme expertise van de softwareontwikkelaar stelt hij op prijs en heeft de samenwerking alleen maar bevorderd. Daarnaast hecht PeopleWare belang aan nuchterheid, no-nonsense, eerlijkheid. Hun communicatie gaat recht door zee. En dat heeft Ecachim gemerkt: “PeopleWare vertelt de zaken zoals ze zijn, ook als er eens lastig nieuws mee te delen is. Zo bleek de bestaande database omzetten veel moeilijker dan we hadden kunnen anticiperen. Het PeopleWare-team heeft geen moment rond de pot gedraaid en stelde meteen een oplossing voor. Die transparante communicatie heeft geleid tot een sterke vertrouwensband.”

Daarom is Ecachim, naar eigen zeggen, nog steeds bijzonder tevreden over de samenwerking. Zo tevreden zelfs, dat ze PeopleWare al verschillende keren hebben aanbevolen, aldus Frank: “Ik heb PeopleWare zeker al aangeraden, want waarom zouden we dat niet doen? We zijn echt heel tevreden en we hebben het volste vertrouwen in hen. We kennen elkaar ondertussen per slot van rekening al lang.” En daar komt volgens Frank duidelijk niet snel verandering in: “Ik ben er zeker van dat we nog lang zullen samenwerken.”