Screen

Enterprise software van 20 jaar oud

De mogelijke levensduur van enterprise software voorspellen is niet makkelijk. Maar we merken toch dat veel bedrijven schromelijk onderschatten hoe lang enterprise software in werkelijkheid kan meegaan. 

Vuistregel

Er bestaat geen vuistregel om de levensduur van enterprise software te bepalen. Is het bedrijf actief in een nieuwe of snel evoluerende sector, dan is het evident dat de enterprise software minder lang zal meegaan, zelfs indien er voortdurend evolutieve aanpassingen plaats vinden. Voor dit soort bedrijven is het zelfs beter om niet te investeren in op maat gemaakte enterprise software, maar eerder te kijken naar standaard SaaS oplossingen. Voldoet de standaard oplossing niet meer, dan kan er tegen een aanvaardbare kost overgeschakeld worden naar een ander SaaS pakket dat beter aansluit bij de nieuwe vereisten.

Voor mature bedrijven die in een minder dynamische en minder snel evoluerende context opereren is het echter wel interessant om te investeren in op maat gemaakte enterprise software. De initiële (Capex) kost is groter dan bij het gebruik van een standaard Saas product met enkel een Opex kost. Maar wat als je enterprise software 10, 15 of zelfs 20 jaar of langer meegaat? Dan is de afschrijving beduidend lager dan de Opex kost van een standaard SaaS product.

Geen uitzondering

Software die 20 jaar of langer meegaat? Ja hoor, die bestaat. Bij de  PeopleWare klanten tellen we er een aantal, waaronder een vakbondsorganisatie en een raffinaderij. Zijn dit uitzonderingen? Neen, absoluut niet. We zien wel dat de gemiddelde levensduur van enterprise software zich tussen de 10 à 15 jaar situeert. 

Vaak ligt een combinatie van redenen aan de grondslag om afscheid te nemen van de bestaande enterprise software: de user interface en user experience wordt niet meer als eigentijds ervaren, de gebruikte technologie is verouderd en kan onvoldoende adequaat ondersteund worden en ondertussen heeft de business nieuwe wensen.

De enterprise software die PeopleWare maakt voor haar klanten wordt ontworpen en gebouwd om 20 jaar lang mee te gaan. Een stevige onderbouw en een uitgekiende software architectuur en ontwerp zijn immers cruciale elementen om de levensduur van enterprise software te waarborgen.

Dit artikel werd geschreven door Marc Schijvaerts